Покрай приказки за бира, мезета и санкции с Путин Милош Земан сключи договори за 20 милиарда долара с Русия

Чешкият президент Милош Земан гостува снощи на руския си колега Владимир Путин в резиденцията „Бочаров ручей“ в Сочи, където двамата си поговориха обстойно на тема санкции, предадоха информационните агенции.
В началото Земан отбеляза, че заради санкциите руските потребители се лишават от прекрасните чешки кашкавали и йогурти и, че трябва вече да се сложи край на тази история.
Путин му отговори, че Русия се оправя някак си без чешките йогурти, защото си има достатъчно свои. Той допълни шеговито, че въпреки санкциите чешката бира в Русия не е намаляла и хората намират начини да си я доставят.

Но се съгласи напълно с колегата си, че трябва да се слага край на санкциите. 
Първоначално президентите разговаряха на руски език, но след това продължиха с  преводачи.
След срещата Земан потвърди, че застава твърдо против антируските санкции на ЕС и ответните мерки на Москва. Президентът отбеляза нарастването на износа и вноса, както и увеличаването на броя на руските туристи, идващи в Чешката република.
„Това потвърждава, че въпреки всички санкции икономическото сътрудничество се развива“, каза той.
Путин също обърна внимание на факта, че търговията между двете страни се е увеличила с повече от 40 на сто през първите девет месеца на тази година. Земан обяви от своя страна, по време на посещението му в Русия, което ще продължи до 24 ноември, ще бъдат подписани 13 споразумения на стойност $20 милиарда. 
Русия е един от най-важните партньори на Чешката република. Стокооборотът  между двете страни достигна преди санкциите 14 милиарда долара годишно.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"